Articol

Article Icon

ZIUA EUROPEANA A PROTECTIEI DATELOR CU CARACTER PERSONAL

2021-01-27 15:30:09 ["Mihaela Balau"]

Dupa cum au precizat atat vice-presedintele Comisiei Europene, doamna Jourová, dar si comisarul Reynders, „Datele devin din ce in ce mai importante pentru economia noastra si pentru viata noastra de zi cu zi. Odata cu lansarea 5G si adoptarea tehnologiilor si a inteligentei artificiale, dar si asa – numitului „Internet of things”, datele personale vor fi din ce in ce mai intalnite si vor avea utilizari pe care probabil nu ni le putem imagina. Desi acest lucru ofera oportunitati uimitoare, unele situatii arata ca sunt necesare reguli solide pentru a aborda riscurile clare pentru indivizi si pentru democratiile noastre. In Europa stim ca regulile puternice de protectie a datelor nu sunt un lux, ci o necesitate.”

Datele noastre cu caracter personal sunt supuse zilnic unor procese de prelucrare, fie ca vorbim despre efectuarea de tranzactii, relationarea cu autoritatile publice ori cu entitaile angajatoare, fie ca ne raportam la achizitionarea de bunuri sau servicii, incheierea de parteneriate comerciale sau chiar la simpla noastra navigare pe internet. Toate aceste prelucrari aduc cu sine si o serie de riscuri pe care, de cele mai multe ori, nu le constientizam.

Este necesar sa intelegem faptul ca, in legatura prelucrarile de date ce ne apartin, detinem, in calitate de persoane vizate, o serie de drepturi pe care ni le confera legislatia in vigoare in materia protectiei datelor cu caracter personal, existand o preocupare constanta in legatura cu acest subiect atat pe plan national, cat si la nivel european. 

Astfel, in data de 26 aprilie 2006, Consiliul European a decis consacrarea unei zile dedicate protectiei datelor cu caracter personal care se celebreaza anual in data de 28 ianuarie. Aceasta data marcheaza 40 de ani de la adoptarea, in anul 1981, la Strasbourg, a Conventiei nr. 108 pentru protectia persoanelor referitoare la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal. Conventia 108 a avut drept scop garantarea pe teritoriul fiecarui stat parte la aceasta, fiecarei persoane fizice, oricare ar fi cetatenia sa sau resedinta sa, respectarea drepturilor si libertatilor sale fundamentale si, in special, dreptul la viata privata, fata de prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal care o privesc, iar prevederile acesteia au avut aplicabilitate atat in sectorul public, cat si in cel privat.

Actualizarea Conventiei 108 s-a efectuat in anul 2018, atunci cand Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat Protocolul modificat al Conventiei, cunoscut sub numele de „Conventia 108+”. Aceasta asa-zisa modernizare a Conventiei surprinde provocarile la adresa vietii private a persoanelor, aparute odata cu utilizarea de noi tehnologii informationale si de comunicare, consolidand totodata principiile Conventiei 108, care a fost adaptata noilor realitati. 

In data de 28 ianuarie guvernele, parlamentele, organismele nationale de protectie a datelor, precum si alte entitati de profil desfasoara activitati de sensibilizare cu privire la drepturile persoanelor de a le fi protejate datele cu caracter personal, respectiv la dreptul la confidentialitate. Acestea pot include, spre exemplu, campanii care vizeaza publicul larg, proiecte educationale pentru profesori si studenti, porti deschise la agentiile de protectie a datelor si diverse workshop-uri si conferinte.

Asociatia pentru Bune Practici ROGDPR sustine astfel de evenimente prin intermediul carora sunt oferite informatii relevante in materia datelor cu caracter personal, astfel ca membrii acesteia sunt onorati sa ia parte la conferinta organizata, cu ocazia zilei europene a protectiei datelor cu caracter personal, de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pe tema „Constatari si recomandari pentru operatorii din sectorul privat”, la care vor participa importante asociatii si uniuni profesionale, respectiv camere de comert si reprezentanti ai mass-media.